H ΣΦΙΓΓΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ

Πραγματοποιείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα η Νέα Αρχαιολογική έκθεση  «ΚΑΛΛΟΣ . Η Υπέρτατη Ομορφιά», παρουσιάζοντας σπάνια  και εξαιρετικής ομορφιάς αντικείμενα από την Ελλάδα, την Ιταλία και το Βατικανό.

Τα 300 περίπου εμβληματικά εκθέματαδίνουν μια σφαιρικήεικόνα της έννοιας «ΚΑΛΛΟΣ» στην καθημερινότητα και στη σκέψη των αρχαίωνΕλλήνων.

Να σημειώσουμε ότι, πολλά εξ αυτών έκαναν, για πρώτη φορά, το «ταξίδι» από τα μουσεία στα οποία φυλάσσονται στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν για να εκτεθούν  χρονολογούνται από τον 7ο έως τον 1ο αι. π.χ. και διαρθρώνονται σε 10 ενότητες:  αρχαϊκό και κλασικό κάλλος, θεϊκό κάλλος, κάλλος θνητών, αθλητικό κάλλος, ηρωικό κάλλος, αρπαγέςκάλλους, καλλιστείαθεοτήτων, δαιμονικό κάλλος, ωραίοι άωροι και καλλωπισμός.

Δύο εκθέματα που μεταφέρθηκαν από το Αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου,  ξεχωρίζουν για την απαράμιλλη ομορφιά τους: το πήλινο ακρωτήριο,η φτερωτή θηλυκή Σφίγγα του Θέρμου, αριστούργημα της Αρχαίας τέχνης, από το ιερό του Απόλλωνα  που χρονολογείται γύρω στο 470 π.χ.και το ακροκέραμο με ανάγλυφη νεανική γυναικεία μορφή, από τη στέγη του ίδιου ναού.

Κάθε Θέρμιος που θα επισκεφθεί την έκθεση θα αισθανθεί υπερήφανος που επιλεγμένα αρχαιολογικά στολίδια  του πολιτισμού της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Θέρμου της Αιτωλίας βρίσκονται ανάμεσα σε τόσο σπουδαία και κορυφαία Αρχαιολογικά εκθέματα.

Δίπλα στο κεφάλι της Σφίγγας του λόφου Καστά της Αμφίπολης, στις μαρμάρινες κεφαλές και τα αγάλματα  του Αλεξάνδρου Γ’ Μακεδονίας, του Αλκιβιάδη, του Αττάλου,της Αφροδίτης, της Αρτέμιδας, του Μελέαγρου κ.α. κοσμούν  τους  χώρους του μουσείου, κάνοντας τον τόπο μας ευρύτερα

 

γνωστό, μέτοχο του  παγκόσμιου πολιτιστικού γίγνεσθαι, πρωταγωνιστή  ομορφιάς και ανεξίτηλης  διαχρονικής δημιουργίας που ο κάθε ταξιδιώτης, ερευνητής και επισκέπτης πρέπει να βάλλει στη φαρέτρα των ενδιαφερόντων του, να επισκεφτεί και να γνωρίσει από κοντά.

Όλα τα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται σε 768 σελίδων δίγλωσσο  καλαίσθητο κατάλογο που επιμελήθηκε  ο καθηγητής Νικόλαος  Χρ. Σταμπολίδης και δρς Ιωάννης Δ. Φάππας και μπορεί ο επισκέπτης να προμηθευτεί από το πωλητήριο του Μουσείου.

Η  έκθεση θα διαρκέσει από 22 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι  16 Ιανουαρίου 2022.

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι εμπνεύστηκαν και συντέλεσαν στην αρτιότητα  και τη φεγγοβόλο λάμψη της έκθεσης.